onsdag 28 november 2018

Kapitel 13 - Det börjar igen!

Den här dagen hade Hugo somnat på sin soffa efter alla morgonsysslor. Nu vaknade han och vädrade med sin lilla näsa. Det doftade pepparkakor! Han slank kvickt iväg genom alla skrymslen och tassade försiktigt ut på balkongen. Jodå, där stod mor och dotter och lagade pepparkaksdeg! Den himmelska doften spred sig i hela huset och han kände hur magen knorrade till.
Men plötsligt märkte han till sin förskräckelse att de packade ihop degen och åkte iväg! Blev det inga peppakakor?
Hulda som hade varit ute hos skogstomten Saga och pratat, hann knappt komma in genom dörren innan Hugo började upprört berätta om hur hemskt det var när familjen åkt iväg med all den goda pepparkaksdegen. Men innan hon knappt hunnit lugna ner honom, hörde de hur bilen körde upp på gården. Tillsammans smet de ut på balkongen, kliade Lillkissan bakom örat och väntade.
Doften av nybakta pepparkakor spred sig i huset när familjen kom hem; De hade tydligen bakat ut pepparkakorna någon annanstans! För nu hade de med sig en stor kass med pepparkakor, den ena finare än den andra. Båda tomtarna suckade förväntansfullt.
Dottern fortsatte pyssla med sina pepparkakor och tomtarna följde nyfiket med vad hon gjorde. När människorna gick upp till övre våningen för att läsa godnattsaga lämnade dottern en plastpåse med en pepparkaka och ett brev vid tomtarnas dörr. Hugo kände att nu kunde han inte hålla sig längre! Hulda försökte övertala honom att vänta ens lite till, åtminstone tills familjens mamma hade gått ner tillbaka efter sagan, men han kunde bara inte! Hugo älskade hembakta peppakakor! Det var det bästa han visste och han hade väntat i ett helt år på den här stunden!
Han gläntade försiktigt på dörren och tittade ut. En nos var det enda han såg innan han blev riktigt blöt av en stor slick av familjens nya hund. Den här hunden, som också var en tax, var van vid tomtar. Hon var redan fem år gammal när hon kom till den här familjen, men där hon bott tidigare hade det bott en större flock med hundar och ute på gården en stor skogstomtesläkt. Tomtebarnen hade älskat hundarna och hundarna hade älskat tomtarna och de hade busat mycket ute på gården hade hon berättat för Hugo och Hulda.
Hon hade blivit så glad när hon hade märkt att det bodde hustomtar i huset hon kom till, så Hugo och Hulda hade fått vänja sig vid att få en blöt puss av henne så fort de träffades.
Hunden puffade med nosen pepparkakan mot Hugo, och han drog den tacksamt in i sitt krypin. Nu skulle det bli fest!
Hulda hade dukat fram glögg och tillsammans sjönk de ner på soffan med varsin mugg glögg och pepparkaka. Åh, så gott!
Det här var den bästa tiden på året! Hugo älskade julen och som tur delade Hulda också hans entusiasm. Med ögonen tindrande av förväntning och magen full av pepparkakor somnade de tillsammans på soffan under den tjocka filten som Hugo hade fått av familjen ett år tidigare när han flyttat in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Att leva i ett hus ärat med hustomtar

 Vår familj bor i ett gammalt rött trähus. Vår familj består nuförtiden av mig, min make och vår dotter och vi har tre taxar och en gammal k...