måndag 3 december 2018

Kapitel 15 - Ute i skogen

Det bankade på dörren och Hugo vaknade med ett ryck! Vem var det som bultade på dörren mitt i natten så här? Hugo och Hulda hade halvlegat på soffan och pratat om sina planer och förväntningar och om livet helt allmänt och båda hade slumrat in. Nu tittade de på varann en stund innan de förstod att det var deras utedörr som någon bankade på. Det innebar att det troligen var någon utomstående tomte som hade akut behov av hjälp. Hulda störtade först mot dörren, följd av den något långsammare Hugo. Utanför stod en andfådd Sture Skogstomte. Han avbjöd hastigt, när de bad honom att stiga in i värmen, eftersom han hade väldigt bråttom. Räven Mickla hade fastnat i en fälla ganska långt in i skogen och han behövde hjälp. Eftersom de var den enda skogstomtefamiljen i den här skogen kunde han inte göra något annat än att ta Sara med sig, men de kunde inte lämna barnen ensamma när de låg och sov. Hulda och Hugo rusade hastigt efter sina kappor och sprang sedan ner till skogstomtefamiljens hus tillsammans med Sten. Sara var redan klar att ge sig av med en stor ryggsäck full med bandage, näring och annat som hon kunde tänkas behöva åt Mickla. Hugo och Hulda vinkade åt skogstomtarna då de sprang iväg ut i den mörka skogen.
'Hoppas att de hittar Mickla snabbt', sa Hulda oroligt. Hugo gav henne en tröstande kram och konstaterade att Sture var en av de skickligaste spårartomtar han någonsin träffat och Saga var en av de bästa läketomtar, så det skulle nog gå bra. Det var inte mycket mer de kunde göra än vänta nu. Barnen sov sött i sina bäddar och Hugo plockade fram en stickning. Efter att Hulda tittat på en stund när Hugo stickade gick Hulda ut i vedförrådet, hämtade en bit barn och började snida en barkbåt.
Första gången de hade plockat fram sina fritidsarbeten hade de fnissat åt varann. Även bland tomtar brukar det oftast vara så att de manliga tomtarna håller på träsniderier och de kvinnliga tomtarna med garn och tyger. Hugo gillade inte knivar. Han hade skurit sig flera gånger när han skulle tillverka sin dörr och trappa. Som tur behövdes det inte så mycket kniv till sånt, utan mera såg, hammare och slipsten. De var han duktig på att använda, men inte kniv. Hulda igen, hon var en mästare på kniv. Hon kunde snida med den riktigt otroliga detaljer som Hugo aldrig kunnat tro att man kunde åstadomma med en kniv! Däremot ogillade hon starkt garn. Hon var en alltför rastlös tomte för att någonsin ens kunnat lära sig sticka och virka ordentligt. Garn bara trasslade ihop sig och blev tovigt och jobbigt. Väva kunde hon och sy var hon riktigt duktig på, men inte garn. Hugo däremot, han stickade gärna! Han hade upptäckt till sin stora förtjusning att det fanns stora garnförråd i huset, eftersom familjens mamma också nästan alltid satt med en stickning i handen.
Medan de väntade  satt de och pratade om hur roligt familjens dotter hade haft med en kompis över natten. Flickorna hade fnissat långt in på natten men somnat sedan så sött tillsammans. Tomtarna tyckte det var så roligt med liv och rörelse i huset. Dessutom hade de fått brev av båda flickorna och hade som tur hunnit svara och lämna en liten present åt båda flickorna innan Sture hade kommit och hämtat dem.
Det var långt in på eftermiddagen då Sture och Sara kom tillbaka. Mickla hade klarat sig, fastän hon hade haft ett djupt sår i tassen som höll på redan att bli inflammerat. Som tur hade Sara varit med och vetat direkt hur man sköter om ett sådant sår. De hade lagt bandage om tassen och lugnat ner Mickla och bett henne komma via deras hus om det inte blev bättre inom ett par dagar. Mickla hade tacksamt sprungit iväg med den yviga svansen viftande.
Sten och Stina hade blivit överlyckliga när de vaknat och hittat Hugo och Hulda hemma hos sig. De hade lekt och spelat brädspel hela dagen och efter att ha fått agera häst åt tvillingarna hela dagen drog båda Hustomtarna en vemodig suck av lättnad när de skulle gen sig hem igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Att leva i ett hus ärat med hustomtar

 Vår familj bor i ett gammalt rött trähus. Vår familj består nuförtiden av mig, min make och vår dotter och vi har tre taxar och en gammal k...