fredag 1 december 2023

Att leva i ett hus ärat med hustomtar

 Vår familj bor i ett gammalt rött trähus. Vår familj består nuförtiden av mig, min make och vår dotter och vi har tre taxar och en gammal katt. För några år sedan blev vi överraskade av att inte bara en hustomte, utan två, flyttade in i vårt hus. Vårt hem har sedan dess varit mer harmoniskt och lugnt och vår hustomtefamilj tar inte bara hand om oss, våra husdjur och vårt hus, utan även mina föräldrar och deras hus några kilometer ifrån. 

Vi har varit i brevkotakt med våra hustomtar i många år, och de har delat med sig av sina liv samtidigt som de följt med vår familjs liv. Hugo Hustomte var den första som flyttade in, och lite senare överraskades han av Hulda Hustomte, som hört av sin farbror Humme Hustomte om det perfekta huset för en hustomte. Humme var otroligt allergisk mot hund och katt och hade därför lämnat huset i rädsla av att bli sedd och på så sätt förlora sin magi. Nu bodde han på Tomteskolan som Hulda gått i och jobbade där som lärare och trivdes gott.  

Vi har fått lära oss att hustomtar oftast är bland de mest enstöriga tomtarna, och att det är extremt ovanligt att två tomtar bosätter sig i samma hus. Dock hade både Hugo och Hulda omedelbart förälskat sig i huset och ingendera ville ge sig av. Men de konstaterade att huset var stort och båda rymdes bra. De upptäckte också att mina föräldrar bodde i ett hus utan hustomtar bara några kilometer bort. Jag har fått reda på av dem att det huset inte riktigt är tillräckligt för att en hustomte skulle klara sig att bo enbart där, men det är ett bra tillägg till det här huset, och hjälpte till när tomtarna behövde mera ensamtid ifrån varann. Några år senare visade det sig visserligen att de inte bara förälskat sig i huset utan också förälskat sig i varandra och bildade en familj.

För ett par år sedan fick vi klara oss utan hustomtar större delen av sommaren och hösten, då de åkte runt bland släkt och vänner och presenterade varandra och den julen fick vi veta att Hulda var gravid. Vi fick lära oss att tomtarna väntar oftast tvillingar och deras graviditet är 12 månader. Vår brevväxling i fjol var ganska sporadisk, vi förstod att de var väldigt upptagna, men passligt till julen fick vi glädjenyheter att  Hugo och Hulda blivit stolta föräldrar till tvillingar, en flicka och en pojke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Att leva i ett hus ärat med hustomtar

 Vår familj bor i ett gammalt rött trähus. Vår familj består nuförtiden av mig, min make och vår dotter och vi har tre taxar och en gammal k...